Wooncomplex ‘De Tijdgeest’ in Zaanstad

Gepubliceerd: maart 6, 2021

In Zaanstad wordt een nieuwbouwproject met ca. 300 woningen gerealiseerd. Het ontwerp is van de hand van Strategie Architecten en ademt een Zaanse sfeer uit. Het is een complex van acht gebouwen die half verhoogd boven maaiveld hun begane grondniveau krijgen. Daaronder wordt een 2-laagse kelder aangebracht. Omdat het kelderdek hoger is gelegen wordt op het dek van de parkeerkelder een mooie binnentuin aangebracht. Deze binnentuin is van alle zijden met trappen bereikbaar.

Eind 2018 is voor het ontwerp van dit plan een omgevingsvergunning aangevraagd. Na het verlenen van de vergunning is aan Van Eerden Constructieadvies gevraagd constructief en geotechnisch mee te denken bij de maakbaarheid van het plan en in overleg met een aannemer optimalisaties te onderzoeken. Daarbij is naar alle constructieve onderdelen gekeken waaronder de bouwput, de fundering, de wijze van tunnelen en de bouwkundige constructies. In samenspraak met de architect, de bouwfysisch adviseur en de aannemer zijn deze elementen opnieuw tegen het licht gehouden. Dit heeft geresulteerd in een aangepast plan waar de aannemer een raming voor heeft opgesteld.

Bij het constructieve ontwerp is uitgegaan van een bouwwijze met tunnels. Door de toepassing van wandliggers behoort een bouwwijze met prefab betonnen elementen, na aanpassingen in de detaillering, echter ook tot de mogelijkheden. De betonnen wanden en vloeren worden in in-het-werk-gestort beton uitgevoerd. De constructie voor de Zaanse daken van de blokken is, door de variërende vorm, vooral als staalconstructie bedacht. Het complex staat op een 2-laagse betonnen kelder die wordt gerealiseerd met damwanden en onderwaterbeton of een gelinjectie. Een afweging in de kosten en risico’s zal uiteindelijk de keuze bepalen. Het geheel wordt gefundeerd op grond verdringende betonpalen.

Opdrachtgever:SVE Group bv
Architect:Strategie Architecten, Oosterbeek
Omvang:ca 23.000 m2 wonen en 10.000 m2 parkeerkelder